Historie

Onze wijkgemeente is ontstaan in 1952, als gevolg van het feit dat de hervormde gemeente van Katwijk aan Zee toen werd onderverdeeld in wijkgemeentes. De eerste predikant was ds. D. Bouman.

Na een ambtsperiode van 19 jaar in Katwijk neemt ds. Bouman in 1966 afscheid. Zijn vacature wordt vervuld met de komst van ds. W. Chr. Hovius.

Onder zijn leiding komt er een eigen wijkgebouw (dat nu inmiddels weer is afgestoten). Na het vertrek van ds. Hovius naar Ede (1970) wordt na zeven beroepen een beroep uitgebracht op ds. J. Vroegindeweij.

Hij neemt het beroep aan en heeft van 1971 tot 1999 in onze wijkgemeente gewerkt. Na zijn emeritaat wordt hij opgevolgd door ds. W. van Vlastuin.

Tijdens zijn ambtsperiode vindt de verdrietige scheuring, als gevolg van de totstandkoming van de Protestantse Kerk in Nederland, plaats. Met de meeste ambtsdragers is ds. Van Vlastuin van mening dat hij zijn plaats in de PKN niet kan innemen. Er volgt een verdrietige tijd voor onze wijkgemeente, als drie ambtsdragers achterblijven. Toch mocht de wijkgemeente ook door deze stormachtige tijd heen bewaard blijven. Er mocht zelfs weer worden beroepen.

Op 15 april 2007 deed onze huidige wijkpredikant, ds. A.J. Kunz, gekomen van Groot-Ammers, zijn intrede. In de maand april 2014 nam hij afscheid van de gemeente om aan de christelijk Pabo de Driestar te Gouda docent te worden.

In september 2014 kwam ds. D. Jongeneel met zijn gezin over vanuit Arnemuiden om in de wijkgemeente de Noord de herderstaf op te nemen.

De geschiedenis van onze wijkgemeente is echter geen geschiedenis van predikanten alleen. Samen met kerkenraadsleden en anderen mag er in wijkgemeente “De Noord” worden gewerkt. Uiteindelijk is het echter God Zelf Die geschiedenis schrijft: het gaat immers om de verkondiging van de grote daden van God. Zo staan we als wijkgemeente vanuit de geschiedenis gericht op de toekomst.