Leo Ravensbergen improviseert tijdens de muzikale afsluiting van Open Monumentendag

Leo Ravensbergen

Op zaterdag 14 september, aanvang 16:00 uur, verzorgt Leo Ravensbergen het traditionele orgelconcert tijdens Open Monumentendag, namens Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee in de gelijknamig kerk.

Leo Ravensbergen, geboren op 28 november 1988 te Rijnsburg. Op de basisschool ontdekte hij dat hij keyboard spelen erg leuk vond. Daar ging hij zelf wat mee ‘rommelen’ en hij speelde op gevoel al snel een paar liedjes. Zijn vader droeg het orgelvirus over op zoonlief met o.a. cd’s in de huiskamer en de ritten van en naar orgelconcerten. Hij vroeg aan zijn ouders of ze zelf een orgel konden kopen. Dat kwam er niet meteen. Maar de basisschool bleek de wens van zelf spelen een flinke duw in de goede richting te geven. Het werkloze orgeltje aldaar kreeg een nieuwe bespeler. Het mooiste cadeau wat hij ooit heeft gekregen! Zijn ouders en hij ontmoetten op een gegeven moment organist John Propitius bij een familielid. Hij kreeg van hem   improvisatielessen en werd zijn registrant. Later heeft Hans den Dulk  hem les gegeven in noten lezen en het aanleren van liederen uit het nieuwe liedboek. Leo begeleidt regelmatig erediensten. Naar eigen zeggen is Leo geen professional, maar een pure hobbyist. Klassieke werken speelt hij niet. Daarentegen wel improvisaties vanuit het hart. In de Nieuwe Kerk zijn ook dan ook improvisaties te horen waarbij bij de meesten Propitius als inspiratiebron zal dienen. Achtereenvolgens improviseert hij over Psalm 38 (Den Hertog), Als een hert, Psalm 42, Mijn Jezus ik houd van U, Alle roem en een toegift.

De kerkdeuren zijn van 10:00 tot 17:00 uur geopend. Tot ongeveer 15:30 is er gelegenheid om het orgel zelf te bespelen. Bij de entree krijgt men een programmablad van het concert. Parkeren is gratis op het kerkplein aan de Voorstraat.