Marco den Toom viert zilveren jubileum in Katwijkse Nieuwe Kerk

Marco den Toom
Datum:
Groep:

Op zaterdag 24 augustus, aanvang 19:30 uur, verzorgt Marco den Toom het achtste concert voor de Orgelserie 2019, georganiseerd door Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee.

Marco den Toom is sinds 2017 de ambassadeur van het kleurrijke Van den Heuvelorgel. Ook begeleidt hij de zondagse erediensten en de jaarlijks terugkerende Mannenzang in de Nieuwe Kerk. Maar het begon allemaal 25 jaar geleden. Daarom ook de 25ste psalm aan de start van het programma. Daarna worden we meegenomen in een muzikale reis langs onvervalste Bach-Barok tot licht moderne Romantiek van Dupré. Om met Bach te beginnen de Dorische Toccata en het koraal ‘Herr Gott, nun schleuss den Himmel auf’. Van Guilmant speelt hij het immens populaire slotdeel uit diens eerste sonate. Van eigen hand is er ook een finale met de Inleiding en Toccata over Psalm 72. Den Toom beweegt zich ook graag buiten de geijkte orgelpaden met het dreigende Large ‘Dies Irae’ van Kryzjanowski en een Chanson ‘Comme d’habitude’ van Revaux. Ruimte voor improvisatie is er ook. Marcel Dupré was ooit een maître op dit gebied. Hij vormt de inspiratie voor een symfonisch drieluik dat Den Toom zal improviseren. En bij de aanvang van het concert vraagt Den Toom de bezoekers thema(‘s) ter inspiratie van een ‘losse’ improvisatie. Kortom een schat aan gouden randjes voor een zilveren jubileumconcert!

  De kerkdeuren zijn vanaf 19:00 uur geopend. Bij de entree (€10, - p.p.) krijgt men een programmaboekje van het concert, dat tevens alle programma’s van 2019 bevat. Parkeren is gratis op het kerkplein aan de Voorstraat.