Nieuwe Kerk biedt podium aan jonge orgeltalenten

Nieuwe Kerk orgerl
Datum:
Groep:

Op zaterdag 3 augustus, aanvang 12:30 uur, verzorgen Steven Knieriem (2001) en Rik Melissant (1999) een Lunchconcert voor de Orgelserie 2019, georganiseerd door Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee.

Al een aantal jaren geeft de stichting de gelegenheid aan jonge orgeltalenten de kans om zich eens te presenteren op een serieus orgelpodium. Een instrument dat concertant grenzeloos is en een serie waar vele grootheden hebben geacteerd. De orgelcultuur waarborgen voor de toekomst. Dat is waar de Katwijkse orgelserie van de Nieuwe Kerk graag aan bij wil dragen.

Steven Knieriem timmert gestaag aan de weg via de Zeeuwse Muziekschool tot en met lessen bij Ben van Oosten  en Reitze Smits.

Rik Melissant studeert o.a. orgel bij Ben van Oosten en Bas de Vroome aan het Rotterdams Conservatorium.

Ze gaan het publiek vermaken met stevige kost uit de Franse Romantiek. Knieriem start met het levendige Allegro uit Vierne’s tweede Symfonie. Daarna volgt het verhalende Treurvoorspel van Ropartz. Daarna twee juichende werken. Allereerst het Hallelujah van zielevreugde van Messiaen. Daarna de overrompelende koraalimprovisatie over Victimae Paschali Laudes van Tournemire.

Melissant pak ook uit met grote Frans-Romantische werken. Van Franck de Fantaisie en ut majeur (1868). Ontleent aan de klanken van de orgelreus in de Parijse Notre Dame horen we Toccata (opus 53) en Méditation van Vierne. Het slot is het imposante Prélude et Fugue sur le nom d’Alain van Duruflé. Een boordevol programma en een goed gevulde muzikale maag door dit prachtige lunchconcert.

De kerkdeuren zijn vanaf 12:00 uur geopend. Bij de entree krijgt men een programmaboekje van het concert, dat tevens alle programma’s van 2019 bevat. Na afloop wordt bij de uitgang een vrije gift gevraagd van de bezoekers. Parkeren is gratis op het kerkplein aan de Voorstraat.