Orgelconcert Everhard Zwart op maandag 22 april 2019 (Tweede Paasdag

Nieuwe Kerk orgerl
Datum:
Groep:

Op maandag 22 april (Tweede Paasdag), aanvang 19:30 uur, verzorgt Everhard Zwart het tweede orgelconcert van de Orgelserie 2019, georganiseerd door Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee.

Dit jaar viert Everhard Zwart zijn 40-jarig organistenjubileum met diverse concerten in ons land. In die reeks zit uiteraard ook een recital op het kleurrijke Van den Heuvel-orgel (1983) in Katwijk.

Bij een jubileum hoort een feestje. Het programma van Zwart nodigt daar zeker toe uit. Van de flamboyante Dr. Carol Williams brengt hij de Suite for Organ opus 5 ten gehore. Flitsende muziek met leuke effecten, maar nergens overdreven. Het ademt sterk de stijl van Gordon Young. Als je lang mee gaat in het vak en dat op een hoog niveau weet vast te houden, dwing je veel respect af. Dan worden er zelfs werken aan je opgedragen. De 15e Toccata van Thomas Ǻberg is zo’n werk. Zwart komt uit een traditie die het koraalgebonden werk in ere houdt. Uiteraard klinkt van opa Zwart het slotdeel uit de ‘Suite Passie en Pasen’. Het koraal ‘Allein Gott’ is de grondslag voor de gelijknamige Toccata van Aivars Kalejs. De grote koraalbewerker uit de Barok is Johann Sebastian Bach. Het Agnus Dei uit de Hohe Messe klinkt als een emotioneel koraal. Moeizaam, omdat je hoort hoe het Lam Gods de zonden van de hele wereld wegdraagt. Intervallen beelden Jezus uit die, gebukt onder onze zondenlast, Zijn Via Dolorosa volbrengt. Verder ook het derde koraal, de zwanenzang, van César Franck. Heel passend in de Lijdenstijd, uiteindelijk uitmondend in een stralend Majeur-akkoord, verwijzend naar Pasen, waar de dood niet het laatste woord heeft. In een feestje als dit mag ook een groot Bachwerk niet ontbreken. We gaan genieten van de pakkende A-moll (BWV 543). De kerkdeuren zijn vanaf 19:00 uur geopend. Bij de entree van € 10 p.p. krijgt men een programmaboekje van het concert, dat tevens alle programma’s van 2019 bevat. Parkeren is gratis op het kerkplein aan de Voorstraat