Populair Lunch- en Toeristenconcert met Sjaak van Duijn in de Nieuwe Kerk

Van den Heuvel orgel

Op zaterdag 4 augustus, aanvang 12:30 uur, verzorgt de Katwijkse organist en orgelpedagoog, Sjaak van Duijn, het vijfde orgelconcert van de internationale orgelserie, georganiseerd door Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee.

Samen met Marco den Toom vervult Sjaak van Duijn de organistenpost in de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee. Zij vervangen op dit moment al deels de huidige titularissen Jaap en Floor van Rijn. Van Duijn is in het dagelijks leven vooral actief als orgelpedagoog. Voor de orgelleerlingen valt er regelmatig een les te volgen aan een echt kerkorgel. En zo hoort het. Wil je het instrument aan de man brengen, dan moet je af en toe een echt kerkorgel onder je vingers hebben. Dat aanstekelijke enthousiasme spat ook van het programma af dat Van Duijn heeft samengesteld. De rode draad vormt een gouden trio van Bach, Asma en Mulder. Deze vormen een triptiek met o.a. het bekendste orgelwerk van de orgelliteratuur (Toccata in d-moll BWV 565). Pedagogisch is Van Duijn opgevoed met de beroemde LP van Mulder in de Nieuwe Kerk. Dit vinyl komt weer deels tot leven met twee nummers. Ook Asma is (nog) voor velen een inspiratiebron. Zijn ontelbare concerten en opnamen getuigen van een warm pleidooi voor de koning der instrumenten. Lefébure-Wély was ook een speler die de harten destijds veroverde bij een breed publiek met o.a. Verset en Offertoire. Vierne had destijds het fameuze orgel van de Parijse Notre Dame tot zijn beschikking. Geen wonder dat zo’n instrument er mede voor heeft gezorgd dat hij juweeltjes voor orgel heeft geschreven, zoals Maneschijn en Toccata opus 53. Ten slotte is de cirkel weer rond met een koraalbewerking van Mulder in de notatie van collega Marco den Toom. Een heerlijk uur gevuld met lichte kost als intermezzo van de zaterdagmiddag.

De kerkdeuren zijn vanaf 12:00 uur geopend. Bij de gratis entree krijgt men een programmaboekje van het concert, dat tevens alle programma’s van 2018 bevat. Na afloop wordt er bij de uitgang een vrijwillige bijdrage gevraagd. Parkeren is wel weer gratis op het kerkplein aan de Voorstraat.