Pinksterorgelconcert Gerwin van der Plaats

Orgel Nieuwe Kerk, Katwijk

Op Tweede Pinksterdag, maandag 21 mei aanvang 19:30 uur, verzorgt Gerwin van der Plaats het derde orgelconcert van de internationale orgelserie, georganiseerd door Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee.

Gerwin van der Plaats gaat debuteren in Katwijk op het Van den Heuvel-orgel met een Pinksterconcert. Van der Plaats is vooral bekend als dirigent van een vijftal koren, waaronder het beroemde D.E.V. uit Kampen en als vaste begeleider van ‘Zingend naar de Zondag’ te Stadskanaal. Aan de toetsen is hij ook zeer regelmatig als concertgever actief. Nu dus een feestconcert in Pinkstersferen. Het Pinkstervuur laait op in de pompeuze Concert Ouverture van Hollins, de statige BWV 549 (Bach), een Grande Marche van Wagner en de  Marche Héroïque van Brewer. Rustige inspiratie is er met de Elegy van Archer, een Romance van Wagner en de Air Gracieux van Young. Naast alle kleine gerechten, is er ook een hoofdschotel met de Derde Fantasie (op.157) van Saint-Saëns. Een heerlijk klein kwartier door de Romantiek geïnspireerde heroïek en lyriek. Kampen als inspiratiestad van Van der Plaats, komt nog terug met Willem-Hendrik Zwart en Mulder. De geest van voormalige bespeler van de Bovenkerk waart overduidelijk rond in zijn gevoelige bewerking over ‘O Heil’ge Geest, daal op ons neer’. En van de inmiddels tien jaar overleden Klaas Jan Mulder horen we een Pinksterfantasie. Improvisaties markeerden de hoekdelen van zijn orgelconcerten. Geliefd en geïnspireerd op geestelijke liederen. Later vaak via live opnamen genoteerd als inspiratie voor het nageslacht.

De kerkdeuren zijn vanaf 19:00 uur geopend. Bij de entree, € 10 p.p., krijgt men een programmaboekje van het concert, dat tevens alle programma’s van 2018 bevat. Voor kinderen t/m 12 jaar is de toegang gratis. Parkeren is gratis op het kerkplein aan de Voorstraat.