Zendingsberichten

Zending

Beste mensen,

Er wordt flink gebouwd in Albanië. Een stukje snelweg tussen Tirana en ons werkgebied zorgt er sinds een paar maanden voor dat we tien minuten sneller in ons werkgebied zijn en scheelt een hoop stress van smalle, gevaarlijke binnendoorwegen. Om de kinderen naar school te brengen is dit weekend ook een zuidelijke rondweg om Tirana opengegaan. Ook dat gaat ons tijdwinst opleveren als we de kinderen elke dag naar school brengen. Oftewel: meer tijd en energie voor andere dingen. Zoals het in de vroege kerk een geweldige uitkomst was dat er overal in het Romeinse Rijk infrastructuur was, zo geeft dit ook ons mogelijkheden om effectiever te zijn in de verbreiding van het evangelie.

Een paar maanden geleden kregen we opeens een lading tapijttegels. Vorige week hebben we 50 gezinnen er blij mee gemaakt. Heel wat huizen hebben gewoon een betonnen vloer. In de winter leggen ze er soms dekens op om warme voeten te houden. Deze tegels geven wat meer comfort. Het was een mix van kleuren, maar dat vonden de Albanezen wel leuk.

De meeste activiteiten gaan deze week weer beginnen. Bij ons duurt het winterwerk van september tot juli. Ik denk dat ik maar moeilijk zal kunnen wennen aan winterwerk dat duurt van oktober tot april. Hier zien onze broeders en zusters uit naar de Bijbelstudies, gebedsgroepen en activiteiten. En ik word daar ook door bemoedigd. Vakantie van hun geloof hebben de meeste gelovigen in ieder geval niet.

Deze weken preken we volgens een schema. Onze partnerkerk in Tirana heeft een lijn uitgezet om in zeven zondagen een aantal grote theologische thema’s langs te gaan: openbaring, gerechtigheid, genade, zonde, verlossing, gebed en levensheiliging. Vandaag ging het over het thema ’zonde’. Het viel me op dat de luisteraars geen enkele moeite hadden met het heftige thema. In de islam hebben ze geleerd dat een paar foutjes ermee door kunnen en dat je er goede werken tegenover moet zetten. Het is bevrijdend voor gelovigen hier om te weten dat de verlossing niet van jou afhangt, maar honderd procent van Jezus Christus. In de islam weet je namelijk nooit zeker of je het goed genoeg doet. Dat iedereen zondaar is en niemand goed doet, is voor mensen hier eigenlijk een opluchting. Het is bevrijdend om te weten dat ze het zelf niet hoeven te doen, maar Christus alleen. Heerlijk om die boodschap hier te mogen brengen. Hartelijke groeten, Maarten en Gerdien.