Titularis Saint Eustache Parijs met topprogramma in Katwijk

Orgel Nieuwe Kerk, Katwijk
Op zaterdag 16 september, aanvang 19:30 uur, geeft Thomas Ospital de concertserie van de Katwijkse Nieuwe Kerk internationale kleur met werken van Bach, Mozart, Franck, Schumann en Liszt.

Sinds 2015 is Ospital co-titularis van het grootste Van den Heuvel-orgel ter wereld: het 101 stemmen tellende orgel van de Parijse Saint Eustache. Dit instrument maakte vooral naam en faam met haar vorige bespeler, het fenomeen Jean Guillou. Guillou trad ook enkele malen op in Katwijk en raakte toen onder de indruk van het paradepaardje van de Dordtse orgelbouwer in Katwijk. Het heeft geleid tot de opdracht in Parijs. Ospital was toen nog in de maak. Maar dat neemt niet weg dat iemand met de klankrijkdom van grote Van den Heuvels om kan gaan. Bij de status van een Parijse titularis hoort ook een programma van dat kaliber. Ospital opent met de Sinfonia uit de Cantate ‘Wir danken Dir Gott’ van Bach, destijds bewerkt door een andere bekende titularis in Parijs, Marcel Dupré. Vervolgens van origine werk voor muziekdoosjes; Fantasie KV 608 van Mozart. Uitermate geschikt om alle mogelijkheden van een instrument te etaleren. Vervolgens weer werk van een bekende Parijzenaar; Prière van César Franck. Robert Schumann is een zeer bekende componist. Maar niet vanwege zijn orgeloeuvre. De Skizzen geven een beeld van werken voor de destijds (1845) populaire pedaalvleugel. En van Schumann is de stap naar Franz Liszt snel gemaakt. Dit ongekende pianofenomeen heeft ook werken nagelaten die bewerkt zijn voor orgel. Van hem de vierde en meest uitgevoerde Consolation en als finale het voorspel en fuga over de letters/noten BACH.

De kerkdeuren zijn vanaf 19:00 uur geopend. Bij de entree, €10, - p.p., krijgt men een programmaboekje van het concert, dat tevens alle programma’s van 2017 bevat. Voor kinderen is de toegang gratis.