Oude kerk

De enige kerk die direct aan de Nederlandse kust staat is vernoemd naar de schutspatroon van de vissers, de apostel Andreas. De Andreaskerk is daarnaast ook bekend onder de naam Oude Kerk of als het witte kerkje aan zee.

Adres gegevens

Boulevard 109
2225GR
Katwijk aan Zee

Historie

Eeuwenlang was de Andreaskerk, die voor het eerst wordt genoemd in een akte van 1461) het enige kerkgebouw van de Hervormde gemeente. Dit duurde tot 1886 toen de Nieuwe kerk aan de voorstraat gereed kwam. Deze werd op 12 januari 1887 in gebruik genomen, nadat op 5 januari de laatste dienst in de Oude Kerk was gehouden. Daarna werd het kerkgebouw als pakhuis verhuurd en in 1890 wegens geldgebrek aan de rederij "Katwijk" verkocht.

Ruim 20 jaar later kwam men tot de conclusie dat er meer kerkruimte moest komen. Ook de Nieuwe Kerk  kon niet alle kerkgangers bevatten. In 1921 deed zich de gelegenheid voor om de Oude Kerk weer terug te kopen. Op 27 februari 1924 werd de Oude Kerk opnieuw in gebruik genomen, nadat deze grondig was gerestaureerd en uitgebreid.