Exclusief concert door organist Vincent de Vries

Vrijdag, 19 Augustus 2011 - 20:15 - 21:30
Locatie:
Nieuwe Kerk

Fanatici in de muziekwereld gaan zo ver dat zij het beluisteren van een cd in veel gevallen vergelijken met het opwarmen van een kant en klare maaltijd. Verwijder het cellofaantje voordat je deze instant ervaring in respectievelijk de cd-speler of de magnetron stopt en maar zelden krijgt het beluisteren culinaire trekjes. Of deze nogal boude bewering door een ieder wordt gedeeld is de vraag, vast staat wel dat er niets gaat boven de beleving van een live concert! Die mogelijk wordt u volop geboden in de ''Internationale Orgelserie 2011'', gehouden op het grote symfonische Van den Heuvel-orgel in de Katwijkse Nieuwe Kerk aan de Voorstraat, waar bij voortduur bijzonder veel te genieten valt. Zo ook op vrijdag 19 augustus 2011, aanvang 20.15 uur, als organist Vincent de Vries, uit het verre Seoel (Zuid-Korea) hier een exclusief orgelconcert zal verzorgen.

Vincent de Vries wist na zijn conservatoriumopleiding in Nederland emplo i in de Verenigde Staten te vinden waar hij in 2004 zijn Doctorstitel aan de University of Texas (Austin) behaalde. Vorig jaar werd hij benoemd tot Professor of Piano and Collaborative Piano aan de Yonsei University in Seoel (Zuid-Korea), waar hij zich inmiddels met zijn vrouw, de pianiste Won-Jeong Wang, heeft gevestigd. Op het Van den Heuvel-orgel in Katwijk was hij reeds op 15 jarige leeftijd te beluisteren. Zijn muzikale carriere heeft zich nadien veelzijdig ontwikkeld, wat heeft geleid tot genoemde vooraanstaande aanstelling in Seoel. Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Vincent de Vries in 2003 door de Société Académique ''Arts-Sciences-Lettres'' te Parijs onderscheiden met de zilveren medaille. Vincent de Vries heeft een veelzijdig programma samengesteld met werken van Jan Zwart (Orgelkoraal Psalm 91 en Voorspel en Koraal Psalm 92), Johann Sebastian Bach ( ''Wenn wir in höchsten Nöten sein'' en Sicilienne in een orgelbewerking van Charles-Marie Widor). Van de Duitse componist Joseph Rheinberger speelt de concertgever het Tempo Moderato uit de Vierde Orgelsonate en een Improvisation uit “Zwölf Miscellaneen”.

Vincent de Vries vervolgd zijn programma met Franse orgelwerken: Marche en Offertoire (Andantino) van Louis J.A. Lefébure-Wély en ter nagedachtenis aan de grote Franse orgelmeester Alexandre Guilmant, die honderd jaar geleden overleed, integraal diens indrukwekkende zesde Orgelsonate. Dit werk uit 1897 droeg Guilmant op aan zijn vriend Charles-Marie Widor. Traditiegetrouw zal Vincent de Vries het concert afsluiten met een werk van de door hem zo bewonderde organist en componist Feike Asma; ditmaal met de Koraalfinale “Alle roem is uitgesloten”.

Wij zijn er van overtuigd dat het concert door Vincent de Vries in Katwijk een drie sterren Michelin diner zal worden, boordevol muzikale topgerechten. De concertgever en de concertorganisatie nodigen u van harte uit. Toegangskaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar aan de kerk op de avond van het concert vanaf 19.45 uur à € 7, 50. CJP en 65+ betalen € 6, 50. Kinderen onder begeleiding gratis. Het fraai uitgevoerde programmaboekje, verlucht met prachtige foto’s, wordt u gratis aangeboden. Na afloop van het concert zijn Cd's te koop van Vincent de Vries.

Vincent de Vries